Het Goede Doel
De energietransitie vraagt om extra daadkracht, ook in regio Eemland!
Daarom slaan de serviceclubs in Eemland de handen in één om huishoudens te helpen die dit hard nodig hebben. De samenleving moet dit samen doen met de gemeente Soest en Baarn. Minder of nodeloos verspilling van gas en elektra is zeer goed mogelijk. Ook het vervangen van fossiele brandstoffen door nieuwe vormen van energie moet versnelling te krijgen. Meer dan 2.000 huishoudens in Baarn en Soest kunnen niet zelfstandig meekomen in de energie-transitie. Door de hogere energieprijzen en inflatie gaat de spiraal verder neerwaarts. Dus samen gaan we dit keren om zoveel mogelijk woningen aan te kunnen pakken met elkaar.
Doel van de opbrengst van het Galadiner
"Energie armoede bestrijden met onze eigen energie" en "Samen de handen uit de mouwen"
Wij willen met de opbrengst van het Galadiner energie-armoede in Baarn en Soest bestrijden met het hoogste rendement en dat bereiken we door onze handen letterlijk uit de mouwen te steken en de financiële opbrengst puur te besteden aan de materialen en hulpmiddelen waarmee eenvoudig energie bespaard kan worden. Zo bereiken we het optimale aantal huishoudens die onze steun verdienen. Met deze opzet steunen we ook de tweede doelstelling van het Gala: samen met andere serviceclubleden van de diverse clubs optrekken en elkaar op die manier beter leren kennen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Wij kunnen huishoudens met een hoge energierekening steunen door eenvoudige maatregelen, die niet veel geld hoeven te kosten:
- De watertemperatuur van de CV-ketel kan gemaximaliseerd worden tot 60 graden
- De thermostaat kan vaak lager worden gezet, zeker in de nachtelijke uren
- Koude tocht kan bestreden worden met tochtstrips bij deuren en openslaande ramen
- Radiatorfolie kan ervoor zorgen dat het rendement van radiatoren met zo’n 20% omhoog gaat
- Slimme ventilatie van het huis kan veel warmteverlies voorkomen
Bijvoorbeeld een woning verduurzamen met eenvoudige middelen zoals tochtstrips, ledlampen, radiatorfolie en/of vervanging lekkende ramen kost ca. € 100 per woning zonder arbeidskosten. Deze verduurzaming levert minimaal15% minder verbruik aan energie op.
Dit doel snijdt aan 2 kanten: meer geld in de portemonnee bij de doelgroepen en steun aan energie-transitie tbv het klimaat.
De uitvoering van het project gaat als volgt:
- De uitvoering van de maatregelen wordt gedaan door kleine gecombineerde teams van Lions/Rotarians/LadiesCircle/LEO's en andere vrijwilligers. Denk daarbij aan een dagdeel van een zaterdag.
- Zij worden in ongeveer een uur opgeleid door EnergieCoaches.
- Zij krijgen de benodigde materialen en het gereedschap mee.
- Doorgewinterde EnergieCoaches maken bij elke woning een quickscan van zo’n 15 minuten en leggen uit waar welke maatregelen noodzakelijk zijn.
- Daarna kunnen de teams aan het werk.
- Aan het eind van de middag komen alle teams weer bij elkaar en met een gezellig hapje en drankje wordt de dag afgesloten. Leuk om ervaringen uit te wisselen en elkaar te ontmoeten over de grenzen van de club en wijken heen.